Uuden harrastuksen ilon löytäminen aikuisena: Kaipaatko liikettä, taidetta vai luontoa?

Tuntuuko arki turhan tutulta? Kaipaatko sisäisen luovuutesi hyödyntämistä ja uuden harrastuksen löytämisen iloa? Hölmönkin tuntuisesta harrastuksesta voi löytää yllättävän paljon iloa, ja mikä tärkeintä – kaiken tekemisen ei tarvitse olla tuottavaa tai hyödyllistä. Kynnys aloittaa uusi harrastus jo aikuisena voi tuntua korkealta, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä vapauttaa sisäistä taiteilijaasi, kirjailijaa, muusikkoa tai mitä tahansa, mikä sisältäsi kumpuaakin! Olipa sinulla sitten kauan sitten unohtunut intohimo, joka odottaa uudelleen sytyttämistä, tai täysin noviisi harrastaja, nyt sinulla on tilaisuus lähteä itsensä löytämisen ja ilmaisun matkalle. Tartu siis pensseliin, pyyhi vanha kitara pölystä tai avaa uusi muistikirja, sillä nyt on aika antaa mielikuvituksesi päästä valloilleen ja tuoda arkeen jotain uutta. Alle on esitelty inspiraation herättelemiseksi erilaisia tapoja joko löytää ohjattuja harrastuksia tai keksiä puuhaa, jota voit lähteä vaikka heti toteuttamaan omin päin!

Kurssit kansalaisopistoissa

Kansalaisopistot tarjoavat laajan valikoiman kursseja eri harrastusalueilta. Halusitpa sitten oppia maalaamaan, kokeilla keramiikkaa tai kehittää valokuvaustaitojasi, löydät varmasti kurssin, joka vastaa kiinnostustasi. 

Kansalaisopistot ovat avoimia kaikille, eikä aiempaa kokemusta tarvita. Näillä kursseilla saat myös mahdollisuuden tavata samanhenkisiä ihmisiä ja luoda uusia ystävyyssuhteita. Kansalaisopistot tarjoavat myös edullisia vaihtoehtoja, joten ne sopivat kaikille budjeteille. 

Olipa kyse sitten kädentaidoista, musiikista tai kielten opiskelusta, kansalaisopistot ovat täydellinen tapa aloittaa uusi harrastus ja kehittää luovuutta.

Retkeily – kevyestä metsähengailusta erävaellukseen

Retkeily on loistava tapa yhdistää luontoelämykset ja liikunta. Aloittelijat voivat aloittaa kevyillä luontopoluilla ja nauttia raikkaasta ilmasta ja kauniista maisemista. Kokeneemmat retkeilijät voivat haastaa itsensä pidemmille vaelluksille tai jopa erämaaseikkailuihin. 

Retkeily tarjoaa myös mahdollisuuden oppia uusia taitoja, kuten suunnistusta ja telttailua. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa mieltä ja antaa mahdollisuuden irrottautua arjen kiireistä. 

Retkeily voi olla myös sosiaalinen harrastus, kun liityt retkikuntaan tai vaellusryhmään, jolloin pääset jakamaan kokemuksia ja luomaan yhteisiä muistoja samanhenkisten ihmisten kanssa. Retkeily on loistava tapa löytää uusia paikkoja ja samalla pitää huolta fyysisestä hyvinvoinnista.

Matkailu – harrastus, joka tarjoaa kokemuksia läheltä ja kaukaa

Matkailu on harrastus, joka avaa oven uusiin kulttuureihin ja elämyksiin. Voit valita matkakohteen läheltä tai kaukaa riippuen siitä, millaisia kokemuksia haluat saada, tai millainen on käytettävissä oleva budjetti tai aika. Matkailu tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin, oppia uusia kieliä ja kokea erilaisia ruokakulttuureja. Voit matkustaa yksin, kumppanin kanssa tai osallistua ryhmämatkalle. 

Jokainen matka on mahdollisuus unohtumattomalle seikkailulle – tai ainakin laajentaa maailmankuvaansa edes hieman enemmän. Matkailu voi myös inspiroida luovuutta – uudet paikat ja näkymät voivat herättää uusia ideoita ja ajatuksia, joita ei kotisohvalla olisi keksinyt. Matkailu on harrastus, joka ei rajoitu vain lomakausiin, vaan voit lähteä matkalle milloin tahansa, kun kaipaat uusia elämyksiä ja seikkailuja.

Matkailun voi aloittaa yllättävän läheltä – kuten vaikka Suomen Turusta! Lue edellinen postauksemme Turun parhaista nähtävyyksistä!

Liikuntaharrastukset yhdistävät hauskuuden ja hyödyn – mikä laji tuntuu omimmalta?

Liikunta on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa, mutta se voi myös olla hauska harrastus. Valitse laji, joka sopii sinulle parhaiten ja joka tuo iloa ja nautintoa. Voit kokeilla erilaisia lajeja, kuten uintia, joogaa, tanssia tai kuntosaliharjoittelua, ja löytää oman suosikkisi. 

Liikunta ei vain paranna fyysistä kuntoa, vaan se myös vapauttaa endorfiineja, jotka tuovat hyvänolontunteen. Harrastus, joka yhdistää liikunnan ja hauskanpidon, voi olla erinomainen tapa pitää huolta sekä kehosta että mielestä. Liikunnan avulla voimme myös haastaa itseämme ja asettaa uusia tavoitteita, kuten juoksemisen aloittaminen tai maratonin suorittaminen. Myös liikunta voi olla myös sosiaalinen harrastus, kun liityt joukkueeseen tai osallistut ryhmäliikuntatunneille.

Luovuuden vapauttamisen hyödyt – erilaiset luovat harrastukset

Luovuuden vapauttaminen voi tuoda elämään monia hyötyjä. Olipa kyseessä maalaus, kirjoittaminen, musiikin tekeminen tai valokuvaus, luovat harrastukset tarjoavat mahdollisuuden ilmaista itseä ja löytää uusia tapoja ajatella. 

Luovuus voi myös toimia stressinlievittäjänä ja antaa mahdollisuuden rentoutumiseen. Luovuuden avulla voimme myös oppia uusia taitoja ja kehittää itseämme. Monet luovat harrastukset voivat myös olla terapeuttisia – ne voivat 

auttaa meitä käsittelemään tunteitamme ja ilmaisemaan itseämme paremmin. Olitpa sitten kiinnostunut mistä tahansa luovasta tekemisestä, ei kannata olla liian ankara itselleen – kuka vain voi aloittaa pianonsoiton tai maalata taulun, vaikka ei olisikaan sävelkorvaa tai tutkintoa taidekoulusta!

Tapahtumat ja kulttuuri harrastuksena

Arkeen saa helposti säpinää kiertämällä vaikka vain oman kotikaupungin tapahtumia – kun asiaan vihkiytyy, huomaa, että jokaisen mahdollisen ja mahdottoman asian ja teeman ympärille on luotu oma tapahtumansa. Satunnaisempien massatapahtumien lisäksi on erilaisia toreja, markkinoita, kirppareita. Urheilun ystäville on tarjolla lajiin kuin lajiin isompia ja pienempiä kilpailuja joissa käydä kannustamassa kotijoukkuetta, ja kulttuurista kiinnostuneita saatetaan hemmotella vaikkapa lähikahvilassa vaihtuvin valokuvanäyttelyin. Oman kunnan tapahtumakalenteri kannattaa ottaa syyniin, ja piipahtaa paikalle, vaikka tapahtuman teema ei heti omalta kuulostaisikaan – monesti niin saa kuitenkin aikaiseksi hauskan seikkailun!

Ps. aloita kurkkaamalla koska on seuraavat K50-messut! Turun tapahtumaan pääset tästä ja Tampereelle tästä!

Oikean harrastuksen löytäminen

Etsiessämme uutta harrastusta voi olla vaikea tietää, mistä aloittaa. Ensimmäinen askel on selvittää omat kiinnostuksen kohteet ja intohimot. Mitä asioita olet aina halunnut kokeilla tai oppia? Onko sinulla jokin pitkään unohduksissa ollut harrastus, jota olet aina halunnut palata? Tee lista asioista, jotka herättävät kiinnostuksesi, ja tee sitten tutkimusta eri harrastusvaihtoehdoista. Lue kirjoja, katso videoita, käy tapahtumissa ja keskustele ihmisten kanssa, jotka harrastavat jo kyseistä lajia. Voit myös kokeilla erilaisia harrastuksia lyhytaikaisesti tai osallistua tutustumistunneille ennen sitoutumista. Tärkeintä on löytää harrastus, joka resonoi sinun kanssasi ja tuo iloa elämääsi.

Vinkki: jos listan keksiminen tuntuu vaikealta, googlaa tai etsi Pinterestistä valmis lista!

Harrastusten sosiaalinen merkitys – yhdessä tekeminen ja yhteisö

Harrastukset eivät ole vain yksin tehtäviä aktiviteetteja, vaan ne voivat myös tarjota mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen ja yhteisön luomiseen. Liity johonkin harrastusryhmään tai seuran toimintaan ja tapaa samanhenkisiä ihmisiä. Yhdessä tekeminen voi lisätä motivaatiota ja antaa mahdollisuuden oppia uusia taitoja toisilta. 

Harrastusyhteisöissä voit jakaa intohimosi ja saada juttukaverin samanhenkisistä ihmisistä. Olipa kyseessä sitten tanssi, teatteri tai puutarhanhoito, löydät aina ryhmän, joka jakaa samat kiinnostuksen kohteet ja luo yhteisöllisyyttä. Uusien ystävien löytäminen ei ole mahdotonta missään iässä, myöhemmin tutustumistilanteita pitää vain ehkä etsiä hieman tietoisemmin kuin nuorempana.

Harrastusten merkitys aikuisille

Harrastukset eivät ole vain lasten ja nuorten etuoikeus. Aikuisilla on yhtä suuri tarve itseilmaisuun, itsensä kehittämiseen ja onneen. Harrastusten avulla voimme kokea iloa ja tyydytystä, oppia uusia taitoja ja pitää mielen virkeänä. 

Aikuisena voi olla haastavaa löytää aikaa ja energiaa uusien harrastusten aloittamiseen, mutta se on ehdottomasti sen arvoista. Harrastusten avulla voimme paeta arjen stressiä ja löytää tasapainoa elämään. Ne tarjoavat myös mahdollisuuden itsensä haastamiseen ja uusien tavoitteiden asettamiseen. Harrastukset voivat olla myös tapa löytää uusia intohimoja ja löytää itsestään puolia, joita ei ehkä tiennyt olevan olemassakaan.

Miten löytää aikaa harrastukselle kiireisessä arjessa?

Kiireinen aikataulu ja monet vastuut voivat tehdä harrastuksen aloittamisesta vaikeaa. Mutta löydätkö aikaa ja energiaa tärkeille asioille elämässäsi? Harrastus voi olla juuri se tapahtuma, joka tarjoaa sinulle kaipaamaasi virkistystä ja tasapainoa. 

Aloita harrastus pienin askelin ja varaa sille säännöllinen aika viikosta. Voit esimerkiksi varata tietyn päivän viikosta, jolloin keskityt vain harrastukseesi. Vältä myös liiallista suorittamista – harrastus ei saisi tulla lisäämään stressiä elämääsi, vaan sen tulisi tarjota iloa ja rentoutumista. 

Muista myös, että harrastus voi olla joustavaa – voit tehdä sitä silloin kun sinulle parhaiten sopii. Tärkeintä on, että pidät kiinni sitoutumisestasi ja annat itsellesi luvan nauttia uuden harrastuksen tuomasta ilosta ja tyydytyksestä.

 

Älä unohda pinnata blogiteksti talteen Pinterestiin: